Κρητικό ανδρικό κεφαλομάντηλο

Κρητικό ανδρικό κεφαλομάντηλο

Ηράκλειο, Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Κατασκευή του ανδρικού κρητικού κεφαλομάντηλου

Το κρητικό ανδρικό μαντήλι ως χειροτεχνία-κατασκευή είναι ένα πλεχτό με την τεχνική της αλυσίδας. Το σχήμα του είναι ισοσκελές τρίγωνο και πρόσθετα είναι τα κρόσσια.
Τόσο το κύριο μέρος (τρίγωνο) όσο και τα κρόσσια φτιάχνονται με αλυσιδάκια με ορισμένο τρόπο μετρήματος.
Ξεκινώντας φτιάχνουμε δέκα αλυσιδάκια τα οποία κλείνουμε στην άκρη, δηλαδή στο πρώτο. Έχουμε μόλις φτιάξει το πρώτο εκατοστό περίπου της μίας πλευράς του τριγώνου που θα γίνει ίση με την δεύτερη που θα σχηματιστεί με τα επόμενα δέκα αλυσιδάκια που θα κλείσουμε και αυτά στην άκρη. Στην μέση τώρα η αρχική κλωστή που περισσεύει είναι η κορυφή του ισοσκελούς τριγώνου και σημάδι όποτε πιάνουμε το πλεκτό μας για να συνεχίσουμε. Θα πρέπει να είναι κάτω μέχρι την ολοκλήρωση του κυρίου μέρους του μαντηλιού, δηλαδή του τριγώνου.
Έπειτα κάνουμε οχτώ αλυσιδάκια, τα οποία κλείνουμε πατώντας στην κυρτή άκρη της πλευράς που έχει σχηματιστεί.
Συνεχίζουμε με δέκα αλυσιδάκια που κλείνουμε στην άκρη.
Έπειτα με οχτώ που πατούν στη μέση.
Έπειτα με έξι που θα πατήσουν στην κυρτή άκρη.
Θα έχετε καταλάβει ότι τα δέκα αλυσιδάκια που κλείνουν στην άκρη έχουν το ρόλο της ούγιας των ίσων πλευρών του τριγώνου.
Έπειτα με δέκα αλυσιδάκια που κλείνουν στην άκρη.
Οχτώ που πατάνε στη μέση.
Έξι που πατάνε στη μέση και άλλα έξι που θα πατήσουν στην κυρτή άκρη.
Με αυτόν τον τρόπο ξεκινάμε.
Η λογική του τριγώνου του μαντηλιού είναι: Δέκα αλυσιδάκια που κλείνουν στην άκρη (ούγια). Αμέσως μετά οχτώ που πατούν στη μέση. Έπειτα συνεχώς έξι που πατάνε στη μέση μέχρι να γίνει το τελευταίο αλυσιδάκι της γραμμής που θα πατήσει στην κυρτή άκρη της ούγιας. Μετά πάλι δέκα αλυσιδάκια ούγια και ούτω καθεξής.
Σχηματίζουμε περί τις πενήντα πέντε γραμμές πλεχτό και μετά φτιάχνουμε το κρόσσι ολόγυρα κατά τον εξής τρόπο:
Πλέκουμε δεκαπέντε αλυσιδάκια και κλείνομε τα πέντε. Στην τρυπούλα βουτάμε με πάνω μίτο και κλείνουμε δυο φορές. Βουτάμε είκοσι φορές και κλείνουμε δυο φορές κάθε φορά. Σχηματίζεται ένα όμορφο κυκλάκι, το λεγόμενο “δάκρυ” το οποίο συνδέουμε με οχτώ αλυσιδάκια με την μεθεπόμενη σειρά του πλεχτού.
Στις κορυφές του τριγώνου υπάρχει μια ιδιαιτερότητα προς χάριν του εργοχείρου. Αντί να συνδέσουμε με οχτώ αλυσιδάκια στην μεθεπόμενη σειρά, ενώνουμε με δέκα αλυσιδάκια στο ίδιο σημείο που ξεκινήσαμε.
Καλή επιτυχία!

Χριστίνα Αμπαρτζάκη

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *